dinsdag 24 januari 2012

Brief aan organisatie.... betreft: onvoldoende kennis v. emotionele verwaarlozing

Geachte mevrouw van der Lxxx,

Graag wil ik u op de hoogte brengen van het feit dat de overheid een beleidskader in heeft gesteld voor de Jeugdzorg. Maar dat hier helaas in Groningen NIETS van te recht komt.

Ik vind dit behoorlijk schokkend omdat emotionele verwaarlozing onder de noemer valt van geestelijke mishandeling. Van emotionele verwaarlozing is sprake als de ene ouder de andere ouder (niet-verzorgende ouder) niet toestaat contacten en banden te onderhouden met hun kind. Vaak is de motivatie voor dit gedrag een spel van verdichtselen en wraaklust en controle drang.

Het veroorzaken van problemen en daardoor actief of passief het kind geestelijk te mishandelen staat niet op zichzelf en heeft grote gevolgen voor het betrokken kind. Zo kunnen er allemaal nare psychologische problemen ontstaan. 
Zoals:
Al deze zaken kunnen het leven van het kind beïnvloeden, dus danig dat de overheid hier voor speciaal aandacht heeft gegeven in het Beleidskader Jeugdzorg.

Citaat beleidskader ministerie van Justitie & ministerie Jeugd en Gezin: 
Scheiding en omgang
Uit onderzoek is bekend dat een scheiding van ouders tot ernstige opgroei- of opvoedproblemen kan leiden. In een aantal gevallen is het de problematische omgang, een verstoorde opvoedsituatie, die tot deze opgroeiproblemen leidt. In die situaties kan de vraag naar zorg omschreven worden als vraag naar omgangsbegeleiding. Wanneer het niet gaat om gemeentelijk gefinancierd aanbod maar wel om provinciaal geïndiceerde jeugdzorg, moeten de provincies ervoor zorg dragen dat deze vraag wordt omgezet in een adequaat aanbod. Bron: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2008/12/24/landelijk-beleidskader-jeugdzorg-2009-2012-en-voortgangsrapportage-jeugdzorg-2008.html Zie de PDF-file hierover..

Het is schokkend om te zien dat de AMK's en de BJZ's dit beleidskader geheel links laten liggen. Waardoor grote groepen kinderen blijven verkeren in een situatie die grote gevolgen kunnen hebben voor hun ontwikkeling en de rest van hun leven. 

Ook op de televisie zie ik regelmatig programma's over jongeren in de jeugdzorg of met opgroei- en opvoedingsproblemen, emotionele problemen zoals aggressie of zelfs verslaving problematiek drugs, drank en games. Heel vaak is er sprake bij deze groepen jongeren dat ze al jaren geen contact hebben met een van hun ouders en ligt daar de wortel van het ontstane probleem. Met andere woorden het probleem krijgt steeds een ander karakter waardoor steeds het leven van de jongere op een andere manier verstoord is.

Indien het probleem erkent en opgelost wordt nog voor het de lagere school verlaat en er een emotionele band tussen de ouder(s) en het kind wordt opgebouwd zal naar mijn mening het kind beter door zijn puberteit en adolescent leven gaan komen en is de kans op problemen of problematisch gedrag significant kleiner.

Graag wil ik opmerken dat de Jeugdzorg zelf ook te makkelijk de relatie tussen natuurlijke ouders laat bekoelen of zelfs probeert uit te schakelen. Ook in die situatie vind ik dat er sprake is van emotionele verwaarlozing en dat zou streng moeten worden aangepakt en expliciet verboden moeten worden om kind te isoleren van zijn ouders. Ouders gaan immers een leven lang mee.. Helaas kiest Jeugdzorg vaak voor minimaal contact. en voert daarvoor drogredenen aan. Zoals dat is "beter" voor het kind, "beter" voor de rust in de groep. Juist ouders betrekken bij Jeugdzorg is goed voor de band tussen ouder en kind.

Graag wil ik u motiveren om deze vorm van emotionele verwaarlozing specifiek op te nemen in uw trainingen ter preventie en herkenning van kindermishandeling.

Ik hoop u voldoende geïnformeerd te hebben, heeft u nog vragen of behoefte aan contact dan ben ik voor beschikbaar.

Met vriendelijke groet en hoogachtend,

Philip Winkelhorst



--
Philip Winkelhorst
sharkusaf@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten